14 Aralık 2011 Çarşamba

S.E.O. (Arama Motoru Rehberi)

S.E.O. kısaltmasıyla bilinen terim son yıllarda web kullanıcılarının çok sık duyar olduğu ve bir çok web geliştiricisinin de bu konuda çalıştığı bir alandır. Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimiasyonu) kavramı biraz teknik bir kavram olarak gelebilir.


Bilginin internete ve dolayısıyla tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte; milyonlarca satırlık veri, kitaplar dolusu bilgi, herkesin bulunduğu ortamdan ulaşmasına imkan sağladı. Bu durum, çok olumlu sonuçları olmakla birlikte bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getirdi. Bunlardan biri kolay bulunabiliyor olması ve güvenilirliği. Milyonlarca internet sitesinin içeriğini gezip istediğimiz bilgiye ulaşmak tabiki mümkün olmayacaktır. Bunu bizim için yapan sistemlere “Arama Motorları” denir.

Arama motorları, dünyanın her bir köşesindeki internet sitelerini belli zaman aralıklarında gezerek (Haftada bir,Ayda bir, Günde bir veya daha çok) sunulan ve paylaşılan bilgileri kendi veritabanlarına yüklemektedirler. Bir web kullanıcısı, bir konu hakkında araştırma yapmak istediğinde, bir arama motoruna girip istediği bilgiyle ilgili anahtar kelimeleri arama kutucuğuna yazıp arattığında, arama motoru daha önce kendi veritabanına kaydettiği bilgileri(siteleri) listeler. Kullanıcı da, çıkan sonuçlardan içeriği uygun olanlara tıklar ve araştırmasını bitirmiş olur.
İşte SEO buradan doğmaktadır. Şöyle ki; bir kullanıcı istediği bilgi için anahtar kelimeleri girip arattığında çıkan sonuçlarda, siteler kendilerini göstermek isterler. Çünkü kullanıcıların sitelerine gelmesini; bu şekilde çok sayıda ziyaretçi sayısına ulaşarak, reklam veya diğer şekillerde gelir elde etmek isteyebilirler. Yada bunu sadece sitelerine çok sayıda ziyaretçi girmesi ve sattığı ürünleri bu çok sayıda ziyaretçiye tanıtmak isteyen alışveriş siteleri de olabilir. Bunu sağlayabilmek için bazı web geliştiricileri seo çalışması yaparken bazılarının yapmasına gerek kalmaz. Bu konuyu maddelendirerek açıklarsak daha düzenli bir “seo(Arama Motoru Optimizasyonu) rehberi” oluşturabileceğiz. Bu arada hangi sitelerin seo çalışması yapma gereksinimi olduğuna hangilerinin de yapmasına gerek olmadığına da değinmiş olacağız:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder